Pabostudenten hebben in de afgelopen jaren geweldig bijgedragen aan technologielessen voor alle bouwen op de basisschool. De begrijpelijke lesbrieven, PowerPoint ‘s en praktijkopdrachten zorgen voor nieuwsgierig en sterk betrokken onderwijs. Pabostudenten die deze lessen op hun stageschool geven, weten leerlingen en leerkrachten zeer enthousiast te krijgen.
Deze lesmethode heeft als titel Onderwijs helpt Onderwijs bij talentontwikkeling (OhO-t).
OCW wil extra aandacht schenken aan taalachterstanden. Die komen vooral voor bij kinderen uit een achterstandsomgeving. Bij de OhO-methode krijgen alle kinderen de kans volwaardig mee te doen. Samen in groepjes iets maken inspireert. Kinderen met een taalachterstand leren spelenderwijs van andere leerlingen. Een situatie die ze thuis niet kennen.
Dat positieve taaleffect kan met de OhO-methode versterkt worden door daar lees- en schrijfopdrachten aan toe te voegen. Bijvoorbeeld door de leerlingen hun eigen technologiedossier (T-dossier) bij te laten houden.
Opdracht aan pabostudenten: 1. Ga aan de hand van bestaande lesbrieven een paar kleine, leuke tekstjes toevoegen, die leerlingen in hun T-dossier opnemen.
2. Voer die lessen uit op de stageschool.
3. Voeg daar aan het eind van de les een keuzeformulier toe om de beleving van leerlingen bij dit lesonderdeel vast te leggen: een portfolio die ook voor ‘thuis’ interessant kan zijn.
Bij de introductie komt onder andere aan de orde: – De lange praktijkervaring met OhO-t – Kennisnemen van het beschikbare lesmateriaal – De organisatie van groepjes bij de proefjes – Evaluatie door stagementor
B.1 leerdoelen in samenhang stellen B.2 leeractiviteiten in samenhang ontwerpen B.3 leeractiviteiten in samenhang begeleiden en tussentijds evalueren B.4 evalueren en beoordelen van opbrengsten van samenhangende leeractiviteiten B.5 vakoverstijgend/vakintegratief onderwijs ontwerpen D.4 betrekken van experts, specialisten, organisaties bij leeractiviteiten
Ik werk aan de volgende Leeruitkomsten:
LU Pabo Specifiek
2. Vakinhoud en vakdidactiek: – Kennisontwikkeling schoolvakken – Vakinhoud en didactiek overige schoolvakken – Vakverdieping, vakintegratie en vakoverstijgend werken
LU Universeel
2. Ontwerpen, realiseren en evalueren: – Realiseren van leertrajecten – Leveren van maatwerk en optimaliseren van talentontwikkeling
Dit project is geslaagd als:
Productdoel Een uitgevoerde lessenreeks met vakintegratie/ vakoverstijging voor technologieonderwijs en taal met een evaluatie waarbij de beleving centraal staat.
Procesdoel Kennisnemen van het lesmateriaal.
Ontwerpen van taalversterking bij technologieonderwijs.
Ontwerpen van de evaluatie gericht op beleving van de lesonderdelen.
Suggesties doen voor/ ontwerpen van een technologiedossier.
Het leren organiseren en uitvoeren van proefjes en onderzoekjes aan basisschoolleerlingen.
Theoretische concepten:
Onderzoekend leren Ontwerpend leren Doen en denken Jonge kinderen en N&T Toetsing en evaluatie
Literatuur:
Marell, J. & de Vaan, E. (2020) Praktische didactiek voor Natuur & Techniek. Bussum: Uitgeverij coutinho.
Graft, M., Kemmers, P. (2007) Onderzoekend en ontwerpend leren bij natuur & techniek. Basisdocument over didactiek voor onderzoekend en ontwerpend leren in het primair onderwijs. Den Haag: Stichting Platform Bèta Techniek.
Klapwijk, R. & Holla, E. (2014) Leidraad onderzoekend en ontwerpend leren: praktische handreiking voor onderwijs waarin leerlingen vanuit verwondering en vragen op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen. Delft: TU Delft.
Rohaan, E. & Slangen, L. (2015) Toekomstbestendig Wetenschap- en Technologieonderwijs: landelijke ontwikkelingen rond W&T-onderwijs. Alphen aan den Rijn: Wolters Kluwer.