Ik, de pedagogisch leider:invloed en klimaat in de klas
De inhoud van dit project richt zich op:
Als toekomstige leerkracht is het cruciaal om inzicht te hebben in groepsprocessen en het pedagogisch klimaat. Kun je de sfeer en dynamiek in je klas goed inschatten, bespreekbaar maken en aanpassen aan de behoeften van je leerlingen (pedagogisch differentiëren)? Je moet niet alleen voorbereid zijn op geplande situaties, maar ook effectief handelen in onverwachte situaties, zoals op de speelplaats. Kun je je inleven in de belevingswereld van kinderen en hun perspectieven begrijpen? Je wordt je bewust van je voorbeeldfunctie, je rol als cultuurdrager en als wereldburger.
Het bewaken van een veilig en vertrouwd pedagogisch klimaat is jouw verantwoordelijkheid en wordt in de Hoofdfase steeds meer duidelijk. Dit betekent de dag gestructureerd openen en afsluiten, het dagprogramma bespreken, en duidelijke regels en afspraken hanteren. Je biedt structuur en organiseert overgangsmomenten, waarbij je de kinderen actief betrekt. Je leert hoe je een omgeving creëert waarin kinderen zich veilig voelen, kunnen groeien en optimaal kunnen leren. Je ontdekt wat voor leider jij bent en wat dit betekent voor jouw pedagogisch handelen.
Dit project helpt je om die inspirerende leerkracht te worden die echt het verschil maakt.
A.1 De student heeft inzicht in groepsprocessen. Hij kan het pedagogisch klimaat in kaart brengen, bespreekbaar maken en uitgaand van verschillen tussen leerlingen beïnvloeden. Hij handelt in diverse situaties, waaronder onverwachte situaties in interactie met leerlingen (bijv. op speelplaats) en houdt daarbij rekening met zijn voorbeeldfunctie, zijn rol als cultuurdrager en als wereldburger.et woord te laten komen. Kinderen voelen zich daardoor gezien en gehoord.
A.2 De student bewaakt het pedagogisch klimaat, waarin een sfeer van veiligheid en vertrouwen heerst. Hij opent en sluit de dag en bespreekt met kinderen het dagprogramma. Hij biedt structuur, organiseert overgangsmomenten, hanteert regels en afspraken en betrekt de kinderen daarbij.
Ik werk aan de volgende Leeruitkomsten:
Leeruitkomst Jonge Kind 1: Inspelen op (ontwikkel)behoeften (CODE: INSPELEN)
Dit project is geslaagd als:
Productdoel Je visualiseert samen met je projectteam jullie beeld van de ideale pedagogische leider.
Procesdoel Jullie je hebben verdiept in de theorie van pedagogisch handelen en leidinggeven.
Je verschillende leraren hebt geobserveerd m.b.t. pedagogisch handelen adhv aangereikte instrumenten.
Jullie zelf vanuit de theorie het groepsklimaat in beeld hebben gebracht.
Je maakt zichtbaar hoe je invloed uitoefent op het pedagogisch klimaat en/of leiding geeft en kunt dit verantwoorden.
Jullie vanuit de projectopbrengsten betekenis hebben gegeven aan je eigen professionele ontwikkeling (waaronder rol als cultuurdrager en wereldburger) als pedagoog in het omgaan met de groep.
Theoretische concepten:
Pedagogisch klimaat Communiceren met kinderen Zelfdeterminatietheorie & motivatietheorie Persoonlijkheidsontwikkeling Big Five Diversiteit in de groep Opvoedingsstijlen Groepsdynamica Interactioneel leraargedrag Zelfredzaamheid/weerbaarheid/sociale (emo) ontwikkeling/ seksuele ontwikkeling (Wereld)burgerschap
Bruijckere, P. de, Hulshof, C., & Missine, L. (2021). Bijna alles wat je moet weten over psychologie van kinderen en jongeren. Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9789492873040
Hendriksen, J., & Dijkstra, H. (2011). Het verhaal van het kind (2e druk). Amersfoort: ThiemeMeulenhoff ISBN: 9789006955163
Klamer-Hoogma, M. (2018). Klassenmanagement (2e druk). Groningen-Utrecht: Noordhoff-Uitgeverij ISBN: 9789001889708
Zeeuw-Jans, I. & Luitjes, M. (2023). Ontwikkeling in de groep (3e druk). Bussum: Coutinho ISBN: 9789046908211