Ontdekt samen met jouw leerlingen design uit de collectie van het Designmuseum. In de klas ga je leeractiviteiten begeleiden waarbij je gebruik maakt van cultuursnack.nu. Cultuursnack.nu biedt leuke, vlotte en laagdrempelige kennismakingen met kunst, design, cultuur en erfgoed. Een cultuursnack kan op elk moment van de dag worden ingezet op het smartboard.
Samen met de leerlingen ga je aan de slag met kijkopdrachten, ga je in gesprek aan de hand van filosofische vragen, speel je interactieve spellen en werk je aan creatieve verwerkingsopdrachten rondom vijf door het Designmuseum ontworpen cultuursnacks.
Jij ervaart samen met jouw klas hoe de cultuursnack werkt en koppelt jouw ervaringen terug aan het Designmuseum. Dit is een mooie kans om samen te werken met een externe culturele instelling en kennis te maken met een museum. Nodigt het werken met de cultuursnack jou en jouw klas uit tot een museumbezoek?
B.1 leerdoelen in samenhang stellen B.2 leeractiviteiten in samenhang ontwerpen B.3 leeractiviteiten in samenhang begeleiden en tussentijds evalueren B.4 evalueren en beoordelen van opbrengsten van samenhangende leeractiviteiten B.5 vakoverstijgend/vakintegratief onderwijs ontwerpen D.4 betrekken van experts, specialisten, organisaties bij leeractiviteiten
Dit project is geslaagd als:
Productdoel Je meerdere leeractiviteiten ontwerpt waarbij jij de cultuursnack in onderlinge samenhang betekenisvol inzet in het onderwijsprogramma van jouw stageklas.
Procesdoel Jij je verdiept in het belang van kunst en cultuuronderwijs en dit belang vanuit literatuur kunt onderbouwen.
Jij je verdiept in het Designmuseum en de cultuursnack en je kunt onderbouwen waarom het inzetten van de cultuursnack bijdraagt aan een verrijking van de leeromgeving.
Jij meerdere leeractiviteiten met de cultuursnack begeleidt en samen met de leerlingen evalueert en dit documenteert.
Jij een terugkoppeling met het Designmuseum organiseert waarin jij jouw ervaringen met de cultuursnack deelt en evalueert.
Theoretische concepten:
Belang van kunst en cultuuronderwijs Receptie en reflectie binnen kunstonderwijs Receptieve ontwikkeling (Brillen van Michael Parsons) Kunstbeschouwing en taalontwikkeling Vakdidactiek KO vanuit kennisbasis Design educatie/ontwerpend leren Filosoferen met kinderen en kunst
Contactpersoon Design Museum Den Bosch: Studenten mogen mailen. Graag één contactpersoon per groepje. Direct naar Femke mailen met Machteld in CC. Graag vragen bundelen per 2 weken. fhogenbosch@designmueum.nl (hoofd educatie Designmuseum den Bosch).