Het doel is om samen met de Heemkundekring Rosmalen te onderzoeken welke didactische aanpak de leerlingen het meest activeert om zich te verdiepen in de de canon van de geschiedenis van Rosmalen. Het gaat daarbij om het volgende: een kwartetspel, een Grej of the day, een onderzoeksvraag of een opzoekopdracht in de buurt van de school.
Jij zelf gaat dit onderzoek uitvoeren in jouw eigen stageklas door één of meer lessen te ontwerpen en uit te voeren met deze materialen.
Je werkt daarbij samen met de Heemkundekring Rosmalen.
Een heemkundekring is een lokale historische vereniging die de geschiedenis en het erfgoed van een dorp, in dit geval Rosmalen, in kaart brengt. Ze hebben een canon en een aantal uitgewerkte werkvormen ontwikkeld om het geschiedenisonderwijs in de basisscholen van Rosmalen te ondersteunen.
A.1 Invloed uitoefenen op het pedagogisch klimaat A.3 Gedeelde sturing B.2 Leeractiviteiten in samenhangen ontwerpen B.3 Leeractiviteiten in samenhang begeleiden en tussentijds evalueren B.5 Vakovertijgend/vakintegratief onderwijs ontwerpen D.4 Betrekken van experts, specialisten, organisatie bij leeractiveiten
Ik werk aan de volgende Leeruitkomsten:
Pabo specifiek: Schoolvak Pabo specifiek: Vakvio Universeel: Groep
Dit project is geslaagd als:
Productdoel Je een leeractiviteit ontwerpt en uitvoert in samenwerking met Heemkundekring Rosmalen.
Procesdoel Jij je hebt verdiept in de canon van Rosmalen.
Jij je hebt verdiept in de collectie van heemkundekring Rosmalen.
Jij professioneel hebt samengewerkt met heemkundekring Rosmalen.
Theoretische concepten:
Erfgoededucatie Canon van ’s-Hertogenbosch Historisch tijdsbesef Beeldvormers Historisch denken en redeneren Burgerschap